Af: Anne Mette Frandsen

Jeg er uddannet pilates-instruktør. Med en baggrund i Stott-Pilates Matwork, og har derefter taget pilates-instruktøruddannelsen, i klassisk matwork hos Pilates Cph. Hvilket jeg ikke har fortrudt!

Pilates Cph’s matwork-uddannelsen tager udgangspunkt i en oplevet tilgang til Pilates. Dvs. at en stor del af undervisningen foregår som afprøvning og undersøgelse af øvelserne, og af hvordan forskellige kroppe bevæger sig. Det er en stor fordel, fordi kursusweekenderne på den måde fungerer som en test-zone, hvor både rollen som udøvende og sm instruktør afprøves. Du mærker alt på egen krop, inden du skal undervise andre i det.

På egen krop

I løbet af kurset får du mulighed for at træne sammen med andre kursusdeltagere, så I kan sparre med hinanden og undervise hinanden. Du får mulighed for at opleve instruktørernes egen undervisningspraksis. Samt se hvordan de sammenstykker undervisningen, og hvordan de vejleder og guider en time. Du får sammentidig mulighed for at deltage på holdene i Pilates Cph’s studio og mærke både træning og instruktion på egen krop.

Tid til at bygge ovenpå

Kurset forløber over en række måneder, hvilket gør at der er tid mellem kursusperioderne til at integrere øvelserne. Hvilket giver en kontinuerlig udvikling hos kursusdeltagerne. Kursusmaterialet er netop indrettet sådan, at informationerne bliver introduceret gradvist, så man hele tiden bygger oven på det, man har lært og integreret. Dermed bliver man løbende mere fortrolig med både at udføre, og instruere øvelserne, mens kompleksiteten øges. Dette giver en fin og flydende progression, hvor der samtidigt er tid og plads til at den enkelte kan gå i dybden med materialet.

En levende tilgang

Gitte Peirano og Camilla Bækholm supplerer hinanden på den allerbedste måde, med deres forskellige spidskompetencer. Hvilket understreger Pilates Cph’s levende tilgang til Pilates som en praksis, der hele tiden udvikler sig. Også gennem indehavernes samarbejde.

Der er tre overordnede grunde til at Pilates Cph’s Matwork-uddannelse adskiller sig fra andre uddannelser:
1) Indlevelse og Kropsbevidsthed

Pilates-systemets øvelser er uddannelsens primære indhold, men der hvor Pilates Cph’s uddannelse adskiller sig, er måden hvorpå øvelserne gribes an. Uddannelsen fokuserer på at instruktørerne selv oplever øvelserne og integrerer dem i eget bevægelsessystem, for derigennem at kunne forstå dem som bevægelser, og lære dem fra sig som integrerede bevægelses-flows, fremfor som tekniske øvelser.

2) Cueing og Kommunikation

At være instruktør består i høj grad af at kommunikere på mange planer på en gang. Kommunikation om bevægelse er i sig selv udfordrende,  men det som man lægger særlig vægt på hos Pilates Cph – udover at uddanne instruktøren til at fortælle hvilke bevægelser den udøvende teknisk set skal gøre – er at kommunikere til mennesker, hvordan de skal bruge deres krop til at bevæge sig i øvelserne. Det er et grundlæggende element i uddannelsen, som er uundværligt for alle der skal formidle erfaring med kroppen.

3) En levende praksis

Pilates Cph tilbyder en dynamisk uddannelse, der bygger på grundlæggende præmisser om, hvordan træningen opleves. Derfor tænkes der “indefra-og-ud” fremfor “udefra-og-ind”. Målet med uddannelsen er ikke et færdigt strømlinet pilates-ideal, men derimod en stræben mod at kursusdeltagerne opnår deres egen præcise cueing, grundig indsigt i øvelserne, og en dynamisk praksis, som kan udvikle sig.

Jeg kan varmt anbefale uddannelsen til nye såvel som uddannede instruktører, og til dig som ønsker enten at blive bedre til at dyrke Pilates, eller til at opnå større kropsforståelse og kontrol, og dermed bedre mobilitet.

Læs meget mere om uddannelsen til Pilates-instruktør i matwork her

Anne Mette har dyrket Pilates intensivt i 15 år og har gennem træningen helet en brækket ryg uden kirurgi. Hun er derfor brændende tilhænger af pilatessystemet og kroppens evne til at hele sig selv gennem bevægelse. Kodeord for træning med Anne Mette er nærvær og intensitet, energi og flow, koncentration og kontinuerlige udfordringer.