Pilates? Det burde da ikke være så svært. Jeg mener, er det ikke bare noget, hvor man ligger på et gulv og laver nogle maveøvelser og bruger en stor bold.

Sådan er der nok mange, som går ind til deres første pilates-time. Hvor svært kan det være?
Faktum er, at Pilates kræver meget mere end blot din krop.

Pilates kræver nærvær. Pilates kræver koncentration. Pilates kræver, at du er til stede. Altså, hvis du vil have resultater!
Udefra ser selve øvelserne måske lette ud. Men ansigtsudtrykkene på holdets deltagere viser ofte, hvad der i virkeligheden foregår. De kæmper. Deres øjne udtrykker intensitet, fokus og koncentration. Det er svært!

Pilates er svært, fordi øvelserne går efter dine dybe muskler, de små muskler helt inde ved rygsøjlen, der stabiliserer og mobilisere kroppen og gør, at du kan udføre alle de andre bevægelser, du laver i løbet af en dag.
Det er muskler, du normalt ikke træner, og derfor skal du i hver eneste øvelse et lag dybere end du plejer. Og dét kræver koncentration på måtten.Så pilates er præcis så hårdt, som du gør det til. Jo mere nærvær, desto større udbytte.

Det er tydeligt, at de folk som komme og lægger sig ned på måtten og har hovedet fuld af tanker, er dem som ikke får det maksimale ud af træningen. Og måske er det netop en af årsagerne til, at nogle vælger andre sportsgrene.Sportsgrene, der kræver mindre koncentration og fokus.

En løbetur fx, med fuld musik i ørerne, giver luft – en skøn pause – hvor du kan løbe frit derudad, uden at skulle tænke videre over hvad du gør, imens tonerne af din yndlingssang fører dig fremad på vejen.
Eller måske vælger du en fællestræning i fitnesscenteret med veninden, hvor der er plads til hyggesnak om løst og fast mellem øvelserne.

Hos Pilates Cph spilles der ikke musik.

Der snakkes ikke. Der holdes ikke pauser. De er indbygget i øvelsernes flow. Vejtrækningen fungerer som musik, og danner en fast rytme, som akkompagneres af flydende bevægelser. Og du er danseren – du skal med andre ord skabe det hele selv!

Og det er altså hér svaret skal findes. Pilates kræver din tilstedeværelse 100%, hvis du vil have 100% udbytte.
Du har ikke lært det hele på 10 gange. Ej heller på 20.
Der er mange principper, som skal anvendes ved hver enkelt øvelse, og det tager tid at kunne mestre så meget på en gang.
Men dermed ikke sagt, at du ikke får noget ud af træningen allerede fra første gang.

For også her adskiller pilates-træningen sig fra andre sportsgrene. For hver eneste gang du tager en time på måtten vil du mærke, at du rykker dig, du opdager nye muskler, nye lag. Du bliver bedre.
Og jo bedre du bliver, desto hårdere bliver træningen. Din evne til at fokusere og kombinere alle principperne bliver bedre, og det fører dig endnu dybere ind i kroppen… Og jo sjovere bliver det at gå til Pilates.

De små øvelser, som du i starten troede var så lette, bliver pludselig til svære udfordringer, der kan mærkes – mærkes på den måde, der får musklerne til at vibrere, får blodet til at pumpe rundt og skaber de positive forandringer i din krop.
Men igen, pilates er selvfølgelig kun så svært, som du selv gør det til.