Af: Gitte Peirano

Da Joseph Pilates genoptrænede sårede soldater under 1. verdenskrig, havde han ingen redskaber, han kunne benytte. Derfor brugte han sig selv som fysisk modstand og assistance, men det blev hurtigt ret anstrengende.

Derfor begyndte han at udvikle sit eget træningsudstyr med udgangspunkt i de ting, han havde til rådighed. Han brugte bl.a. fjedrene fra soldaternes senge som hjælp for dem, der havde brug for det. Samt som modstand for dem, der havde brug for mere udfordring (det blev senere til en Reformer).

Og det er faktisk præcis samme måde, vi bruger fjedrene og hele pilates-systemet i dag.
En fjeder med lidt modstand kan gøre en øvelse både lettere, men også hårdere. Står du fx i en planke på Reformeren med kun en fjeder, er det virkelig hårdt, for du skal stort set bruge alle muskler i kroppen for ikke at falde ned. Har du derimod flere fjedre, vil det være lettere at holde planken, da vognene nu vil være mindre bevægelig og kræver mindre stabilitet.

Fejdrene

Fjedrene hjælper også dem, der får ondt i nakken og halsen, når de skal løfte overkroppen, fx ved mavebøjninger. Her kan fjedrene på en Cadillac/Tower være en stor hjælp. De kan hjælpe med at holde overkroppen løftet, så man hjælpes op over det punkt, der er svagt og måske også mindre bevægeligt. Det er bl.a. derfor, vi er så glade for vores Springboards (en variant af Tower) på Matwork-holdene. De gør at alle kan lave mavebøjninger og holde overkroppen løftet – uden at få ondt i nakken eller halsen.
Men for de kunder som er mere avancerede, kan vi også bruge fjedrene som modstand. F.eks. når de skal lave mavebøjninger, så de skal arbejde endnu dybere i deres mavemuskler for at holde overkroppen løftet.

Fjedrene er også en effektiv hjælp, for alle dem, som er stive og har ondt i ryggen. Her kan fjedrene hjælpe med at holde overkroppen stabil, mens de har fokus på at bevæge de mindre bevægelige dele af ryggen. Langsomt bliver kroppen stærkere og det bliver lettere og lettere at lave øvelserne uden hjælp. Og det var præcis baggrunden for at Mr. Pilates for snart 100 år siden opfandt alt det fantastiske udstyr. For både at hjælpe, opbygge og avancere træningen, så alle lige fra toptrænede atleter til nybegyndere kan få stort udbytte af træningen.

Pilates Cph – Træn Rigtigt!